Quantcast
Channel: Psyket
Browsing latest articles
Browse All 57 View Live

Little Jinder: Folk som inte lider av ångest – är de dumma i huvudet?

Josefine Jinder har återkommande depressioner, dödsångest och svårt att hantera nära relationer. – Vem fan går runt och är glad hela tiden?

View Article



Alexander Salzberger: Jag tror aldrig att jag kommer känna mig hel

Skådespelaren Alexander Salzberger växte upp med missbruk och våld. I dag lever han ett stabilt liv, men vill inte kalla det en lyckoresa. Istället berättar han om hur skört livet kan kännas.

View Article

Psyket tar julpaus men har en hälsning...

I dag var det tänkt att jag skulle släppa ett nytt avsnitt av Psyket men av olika anledningar blir det inte så. Jag berättar mer i podden. Kram från Emmy

View Article

Cissi Wallin om ADHD, OCD och mediciner

"Det är som att vara en rund boll som ska ner i ett fyrkantigt hål." Så beskriver bloggaren, skribenten och programledaren Cissi Wallin att det är att leva med ADHD och samtidigt klara av vardagen.

View Article

Gabriel Wikström: Jag var rädd för att jag skulle köra på någon

För några år sedan hade Gabriel Wikström (S) en utmattningsdepression, åt medicin och var sjukskriven. Idag är han ansvarig minister för hur vården för dem med psykisk ohälsa fungerar.

View Article


Det blir en ny säsong av Psyket!

Ska det bli några fler avsnitt någonsin? Svar: Ja.

View Article

Tjuvlyssna på andra säsongen av Psyket

Nu är det bestämt! Psyket säsong två har premiär söndag den 24 april. Redan nu får du tjuvlyssna på en bit ur första avsnittet.

View Article

Kristian Anttila: Jag lever och sitter här idag

Han har varit artist i över tio år och har gjort flera skivor och turnéer. Samtidigt har Kristian Anttila en historia av depression, ångest, tvångsbeteenden, missbruk och självmordstankar.

View Article


Tjuvlyssna på nästa avsnitt av Psyket!

Tack alla som lyssnat, gillat och spridit avsnittet med Kristian Anttila. Hjärta er. Just nu klipper jag nästa avsnitt och du får tjuvlyssna på det här. Hörs snart.

View Article


Therese Lindgren: Jag tvingar mig själv att gå utanför lägenheten

Therese Lindgren är en av Sveriges största youtubers. För sex år sedan fick hon panikattacker, idag lever hon med ständig ångest och har social fobi. Men mest av allt är hon rädd för att vara ensam.

View Article

Kristoffer Triumf: Jag har en grundmurad känsla av att jag är ganska värdelös

För fyra år sedan var Kristoffer Triumf relativt okänd, sen startade han podden Värvet. Vi pratar om bekräftelsebehov och viljan att vara känd. Men även om stress och skilsmässan han just gått igenom.

View Article

Frida Vega Salomonsson: Jag tyckte så fruktansvärt illa om mig själv, på alla...

Hon är fotograf, bloggare, poddare och driver en egen tidning. Första gången hon hade kontakt med psykiatrin gick hon i mellanstadiet och led av panikångest och fobier. Idag är hon 22 och mår bra.

View Article

Farah Abadi: Jag tycker att folk i allmänhet är för känsliga

Farah Abadi är programledare för Relationsradion och nu i sommar för Morgonpasset i P3. I Psyket berättar hon om panikångest, sitt kontrollbehov och att hon tycker det är löjligt att prata om känslor.

View Article


Robin "Mos" Andersson: Jag låtsas att jag mår bra när jag innerst inne mår skit

Livet har blivit bättre sedan vinsten i Paradise Hotel. Men rädslan att försvinna ur mediebruset har gjort att magsåret han fick i samband med mammans död har kommit tillbaka.

View Article

Beatrice Eli: Jag kommer lacka om jag får en adhd-diagnos

Ett skivsläpp och en adhd-utredning - så ser Beatrice Elis höst antagligen ut. I Psyket berättar hon om det men även om tvångstankar, att vara högkänslig och hur pengar påverkar hennes psyke.

View Article


Michaela Forni: Jag har slutat försöka fly från mina jobbiga känslor

Alkohol, cigg och shopping, så försökte hon dämpa ångesten förr. Idag har Michaela Forni hittat en inre trygghet. Hon berättar även om jakten på perfektion och hur den fick henne att bli utbränd.

View Article

Carl Déman: Jag kommer ha problem med spel i resten av mitt liv

Imitationer av Johan Falk har gjort Carl Déman till en internetkändis med hundratusentals fans. I Psyket berättar han om spelberoendet, om att ljuga för sin familj och hur han nu helt sluta spela.

View Article


Psyket, Ångestpodden och Psykiatrikerna - pratar om psykisk ohälsa på...

Varför gör vi poddar om psykisk ohälsa? Varför är det viktigt att prata om psyket? Krävs något mer än att prata om psykisk ohälsa för att människor ska må bättre?

View Article

Gustav Broström: Den som säger att "tiden läker alla sår" ljuger

För två år sedan tog Gustav Broströms mamma livet av sig. I Psyket berättar han om sorg, ilska, apati och förnekelse. Men även om hur människors rädsla att prata om självmord och suicid påverkar.

View Article

Äntligen!

Det blir en tredje säsong av Psyket!

View Article

Flora Wiström: Jag är ingen docka som folk kan plocka fram när det passar dem

Bloggaren och författaren Flora Wiström får ångest av att inte räcka till för de i sin närhet. I Psyket pratar hon om viljan att vara omtyckt av alla och hur terapin har hjälpt henne att må bättre.

View Article


Jonatan Unge: Istället för att äcklas av mig själv har jag bett om hjälp

Att betala räkningar, komma ihåg möten och städa kan vara omöjligt för Jonatan Unge. I Psyket berättar han om ADHD-diagnosen, perioder av kaos och om att skämta om delarna av sig själv som han hatar.

View Article


MMA-fightern Pannie Kianzad om kroppsfixering, ätstörningar och...

Pannie Kianzad är 25 år tävlar i MMA. För ett år sedan var hon deprimerad, hade problem med ekonomin och tänkte på självmord. Idag mår hon bättre och i Psyket berättar hon om vägen tillbaka.

View Article

Maxida Märak: Inget ändras för att du fortsätter grina

Det är lika bra att du lär dig att klara dig själv. Den insikten fick artisten och producenten Maxida Märak när hon var 14 år. Idag är hon en person som inte söker stöd hos andra när hon mår dåligt.

View Article

Daniel Paris: Innerst inne är jag är nog ganska ensam

Offentligt är Daniel Paris en glad och rolig personlighet. Privat har han svårt att lita på andra människor och är inte den som tar plats i sociala sammanhang.

View Article


Brwa Nouri: Jag är tacksam för att jag inte dog

Han fick sparken från AIK på grund av sitt drogmissbruk. Idag är Brwa Nouri tillbaka som lagkapten för det allsvenska laget Östersund. Att bli nykter beskriver han som en livslång process.

View Article

Psyket frågar: Vad kan man få hjälp med i terapi?

Flera av gästerna i Psyket har gått i terapi. Men vad är det som blir bättre för att man pratar om sina problem? Emmy Rasper frågar och psykologen Erica Johansson svarar.

View Article

Frans ”Tramsfrans” Strandberg: Jag är helt övertygad om att jag kommer bli...

Frans Strandberg bloggar om kändisar och deras privatliv. Sitt eget privatliv håller han för sig själv. Men i Psyket pratar han om sin oro, hypokondri och KBT-övningarna som har hjälpt honom.

View Article

Mapei: Jag har hamnat i djupa depressioner och varken kunnat gråta eller prata

Internationell framgång och skivsläpp har varvats med depressioner och svackor. Artisten Mapeis liv är fullt av kontraster.

View Article



Extrapodd: Vad blir bättre för att vi pratar om psykisk ohälsa?

Artisten Maja Gödicke och konstnären Ossian Melin berättar om sina egna psyken, hur de pratar om psykisk ohälsa och om det ens hjälper att vara öppen med hur man mår. Programledare Emmy Rasper.

View Article

UnderbaraClara: Är jag en psykiskt störd människa?

Utmattning och depression har varit en del av Clara Lidströms liv. Nu äter hon antidepressiv medicin, och försöker kombinera viljan att ständigt utmana sig själv med vila och återhämtning.

View Article

Arvida Byström: Det har hållit på så jävla länge

Sedan tonåren har Arvida Byström varit deprimerad och haft problem med social fobi och trötthet. Först nu har hon har tagit tag i sitt psyke och sökt hjälp.

View Article

Psyket frågar: Vad händer i hjärnan när man äter antidepressiv medicin?

Flera tidigare gäster i Psyket har ätit antidepressiv medicin, med varierande resultat. Men vad är det som faktiskt händer i hjärnan när man äter antidepressiva? Psykiater Johan Lundberg svarar.

View Article


Psyket frågar: Varför blir vissa deprimerade och andra inte?

När jag satt och pratade med docent Johan Lundberg, psykiater och chef för affektiva sektionen vid norra Stockholms psykiatri, i avsnittet Psyket frågar: Vad händer i hjärnan när man äter antidepressiv...

View Article

Happy Jankell: Ordet missbruk har alltid funnits med i mitt liv

Hon har haft perioder i livet då hon varit väldigt rädd, men att visa sig sårbar har inte riktigt varit ett alternativ. Under min uppväxt tog jag rollen som den "lilla och starka", säger Happy Jankell....

View Article

Daniel Redgert: Vad ska göra mig glad?

Att vara i Stockholmsbubblan har varit Daniel Redgerts mål sen tonåren. Nu lever han i sin egen dröm. Eller?

View Article


Kapten Röd: Hur kan jag känna att jag inte vill finnas?

Kapten Röd är för många känd som en konstant glad person. Men perioderna av ångest, självhat och meningslöshet återkommer. Själv försöker han förstå varför. Jag har svårt att förstå hur jag kan må så...

View Article


Varför skadar man sig själv?

Varför dricker jag för mycket? Har sex fast jag inte vill? Svälter mig själv? Skär mig? Varför försöker vissa dämpa sin psykiska smärta med fysisk smärta? Det kan lindrar outhärdlig psykisk smärta och...

View Article

Blir man som sina föräldrar?

Vem är jag? Varför är jag som jag är? Hur har mina föräldrar påverkat mig? Psyket ger svar på hur relationen till ens föräldrar kan spela roll för hur man blir, mår och hanterar relationer som vuxen....

View Article

5 missuppfattningar om hur vi påverkas av våra föräldrar

EXTRA: Påverkas vi mest av våra mammor eller pappor? Är de första levnadsåren de viktigaste? Psyket reder ut fem vanliga missuppfattningar om föräldrars roll i vår utveckling. I förra avsnittet av...

View Article

Har jag tvångstankar eller tvångsbeteende?

Vara rädd för smuts och tvätta händerna flera gånger. Tankar om att skada folk i sin närhet. Det är exempel på tvångstankar och tvångshandlingar. Men vad är tvång egentligen? Tvångstankar är tankar,...

View Article


Går det att mäta personlighet?

Personlighetstester säger sig kunna berätta vem du är. Men hur fungerar de och vad är det man mäter egentligen?    Du kan inte ha fel personlighet, men vi vill förutse ditt framtida arbetsbeteende....

View Article

Vad är personlighet?

EXTRA: Att mäta personlighet i olika tester är populärt. Men vad är egentligen definitionen av en personlighet? När man söker jobb är det vanligt att få göra ett personlighetstest, och det pratade vi...

View Article


Varför är inte jul kul för alla?

Julen kan vara en högtid fylld med presenter, familj och mys. Men julen kan också kännas psykiskt påfrestande. Varför då? Och vad kan man göra åt det? Det är ju den mest laddade högtiden på året, säger...

View Article

Hur kan du hjälpa någon med självmordstankar?

Lyssna, våga fråga och sök hjälp. Det är viktiga steg för att bemöta någon med suicidtankar. Men hur gör man egentligen det där? Om någon berättar att den funderar på att ta sitt liv ska man alltid ta...

View Article


Välkommen till Psyket och ett nytt år

En efterlysning och en uppdatering från Psyketredaktionen.

View Article

Varför blir vissa argare än andra?

Att bli för arg och få ilskeutbrott kan vara ett problem för dig själv och människor i din närhet. Men varför blir du så fruktansvärt arg? Det känns som att man exploderar, som att man vill ha sönder...

View Article

Vad händer i hjärnan när man har PMS och PMDS?

Ilska, sorg, humörsvängningar och självmordstankar är återkommande problem vid PMS och PMDS. Men hur kan man må så dåligt av sin egen menscykel? Jag får mycket ångest, blir ganska deprimerad, arg och...

View Article

Hur hänger pengar och psykisk ohälsa ihop?

Att ha lite pengar får de flesta att må dåligt. Men varför är det så? Vad har pengar att göra med psykisk ohälsa? Den viktigaste slutsatsen är att vi påverkas väldigt mycket av pengar, och mycket mer...

View Article


Varför kan ofarliga saker göra oss orimligt rädda?

Spindelfobi. Höjdrädsla. Fobi för gamla bestick. Det finns en massa saker och fenomen som människor är rädda för, utan att veta varför. Hur uppkommer en fobi och går den att bli av med?  Fobi är...

View Article

Browsing latest articles
Browse All 57 View Live